Як забезпечити здоров’я печінки

Печень Корисна інформація

Печінка являє собою орган, який здійснює найважливішу функцію в організмі людини. Однією з головних його завдань є знешкодження потрапляють в кровоносне русло шкідливих речовин. Тому будь-яке його захворювання відбивається на здоров’ї в цілому.

Ознаки нормальної діяльності печінки

Якщо орган працює повноцінно, то у людей відзначається хороший апетит. Це говорить про те, що травний процес протікає добре і їжа відмінно засвоюється. Жовчі виробляється досить, а вага тіла не перевищує звичайні показники.

Покриви людини виглядають здоровими, а будь-які подряпини швидко гояться. На поверхні тіла не помітний виразний малюнок вен, шкіра не стає надмірно вразливою і не свербить без причини. Її забарвлення відповідає звичайній. На обличчі, руках або ногах не помітно пожовтіння. Після прийому їжі у здорових людей не спостерігається ніяких порушень. У них не відзначаються болі, запори, метеоризм, нудота, бурчання в животі і інші неприємні симптоми. Протягом дня вони відчувають себе бадьорими і активними. Людина відчуває прилив сил, міцно спить, а після пробудження відчуває себе відпочив.

Шкода для печінки

Орган активізує процеси кровотворення, забезпечує виділення жовчі, а також регулює всмоктування біологічно активних речовин і вітамінів. Він відповідає за правильний перерозподіл амінокислот, білків, жирів, вуглеводів і т.д. тому його здоров’я є дуже важливим для життєдіяльності людини.

До факторів, що шкодять функціонуванню печінки, відносяться:

  • надлишки гормонів;
  • відходи метаболізму;
  • харчові добавки у вигляді ароматизаторів і барвників;
  • продукти розпаду;
  • вільний радикал;
  • токсини та ін.

Факторами, що порушують діяльність органу, також можуть стати алкоголізм, надмірна вага, зловживання деякими препаратами і незбалансоване харчування. До його пошкодження здатний привести призводить гепатит, захворювання шлунково-кишкового тракту, інфекційні хвороби або сильна інтоксикація. Тому при наявності шкідливих звичок необхідно терміново вдатися до профілактичним заходам. Якщо вчасно їх не здійснити, то може розвинутися печінкова недостатність. Нерідко вона переходить до хронічної форми, в результаті чого порушується життєдіяльність всього організму.

Ознаки зміни роботи печінки

На погіршення загального стану печінкової тканини вказує помітне освітлення калу, різке пожовтіння шкіри, а також занадто темне забарвлення сечі, що виділяється. Пацієнт часто скаржиться на сильний свербіж шкіри, підвищену кровоточивість і проступання на тілі обрисів судин. Його турбує виражене погіршення пам’яті і постійна втома. Потрібно насторожитися, якщо він занадто часто відчуває гіркоту в роті і постійні болі в правому підребер’ї. Не менш тривожними симптомами стають блювота або нудота.

Ускладненнями не вилікуваних вчасно дисфункцій печінки здатні стати проблеми з травною системою, ожиріння, розвиток нервових і ендокринних захворювань, погіршення зору та ін.

Рекомендації по оздоровленню печінки

Клітини печінки можуть регенерувати. Тому при відсутності вираженої хвороби ніякого спеціального лікування проводити не потрібно. Для того, щоб постійно підтримувати печінку в робочому стані, варто дотримуватися наступних основних правил:

Необхідно віддати перевагу:

  • Лужну дієту
  • Зелені овочі
  • Вишня
  • Петрушка
  • Яблуко
  • Зелений чай
  • Ранкову зарядку

Потрібно виключити:

  • Жирні сорти сиру
  • Гострий
  • Куріння
  • Спиртні напої
  • Жирний
  • Ліки, не призначені лікарем
  • Переїдання

Якщо у пацієнта вже відзначаються певні ознаки неблагополуччя функціонування органу, то в першу чергу слід звернути увагу на організацію харчування. Для активізації жовчовиділення і поліпшення функціонування кишечника потрібно щодня приймати достатній обсяг рідини.

Потрібно відмовитися від жирного, кислого, пряного, а також важко перетравлюваної їжі. Харчуватися варто кілька разів на день маленькими порціями. Їжу бажано добре розігрівати, але уникати гарячого. Найкраще готувати її в духовці або пароварці. Раціон повинен бути різноманітним, збалансованим і ситним. Необхідно також включати в нього досить продуктів, багатих клітковиною. Слід регулярно приймати аскорбінову кислоту і ретинол, ефективно захищають печінкову тканину.

Дієта

При печінкових патологіях зазвичай показаний лікувальний стіл номер п’ять. Він настійно наказує повністю виключити з повсякденного меню:

Алкоголь. Млинець. Бульйон. Випічка. Гриб. Смажений. Жирний. Маргарин. Морозиво. Насолода. Фастфуд і т. п.

Перевагу потрібно віддавати звареним на воді борщу і овочевим супів, макаронів і пісним сортам м’яса і риби. На сніданок варто подавати масло, мед, хліб, яйця і чай. На вечерю краще готувати круп’яні страви, а також включати в меню знежирені молочні вироби і фрукти. Необхідно також уникати переїдання і стежити за свавіллям

РОСТОК ЖИТТЯ